PATARIMAI
KĄ PASIRINKTI?
Daugelis žmonių įsirengusių savo namuose kieto kuro katilus, krosneles ar židinius pritars minčiai, kad svarbu teisingai pasirinkti kurą. Dažniausiai namo šildymui naudojamos malkos, todėl naudinga žinoti kai kurias svarbesnes šio kuro savybes. Pirmas patarimas- naudokite tik kokybiškas su nedideliu dervos kiekiu malkas tai – ąžuolo, beržo, uosio, skroblo, klevo, taip pat vaismedžių mediena: obels, kriaušės. Toks kuras tolygiai dega jo anglys gerai rusena. Norint pasiekti maksimalų šildymo efektą kūrenant malkas labai svarbu jas tinkamai paruošti ir išdžiovinti.
Maksimalią šiluminę vertę turi sausos, dideliu tankiu pasižyminčios malkos, tokios kaip: ąžuolo, beržo, uosio, buko. Didelio tankumo mediena išskiria gerokai didesnį šilumos kiekį ir jos panaudojimas kurui yra tinkamesnis, negu dažniausiai siūlomos pigios, bet menkavertės medienos malkos.
Reikėtų atkreipi dėmesį, kad įvairios medienos tankis skirtingai veikia kuro šiluminę vertę. Palyginimui keletas tankio charakteristikų: lapuočių mediena (400-500 kg/m3), tuo tarpu spygliuočių mediena (250-320 kg/m3).
RUOŠK MALKAS PAVASARĮ!
Niekam nepaslaptis, kad geriausios yra džiovintos malkos, tačiau Lietuvos klimato sąlygomis tai sunku pasiekti. Todėl svarbu laiku pasirūpinti malkomis ir jų sandėliavimo patalpomis, iš anksto numatyti vietą sandėliuke ar garaže. Jei tokių sąlygų nėra, patariame sukrauti apvalų malkų kūgį tiesiog lauke, jo viršų apdengti nesudėtingu hidroizoliaciniu stogeliu. Taip sukrautos malkos gerai vedinamos todėl puikiai džiūva.
Džiovintų malkų drėgnumo koeficientas neturėtų viršyti 20%, o tai atitinka maždaug 18-24 mėnesius džiovintos malkos, apsaugotos nuo lietaus ir ventiliuojamose patalpose. Tokios malkos gerai dega, todėl pasiekiamas puikus šiluminis efektas. Kurenant sausomis malkomis neišsiskiria smala ir vandens garai, neužteršiamos degimo kameros ir dūmtraukiai. |